De ce copiii se comporta “rău”?

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Cand copilul este insuportabil, el nu este rau de fapt, desi suntem tentati sa credem asta. Este o persoana cu reactii emotionale complexe, cu nevoie fiziologice si psihologice reale. Daca ne concentram doar asupra comportamentului, nu mai reusim sa gasim cauza acestuia. Si de fapt asta trebuie sa eliminam, dar nu comportamentul.

Cauzele comportamentelor negative se pot clasifica in 6 mari categorii:
1. Oboseala si foame –  de cele mai multe ori copiii devin dificili atuncii cand o nevoie fizica nu este indeplinita. Oboseala intesifica emotiile negative, foamea creaza un dezechilibru la nivel hormonal. Acest lucru duce la la agitatie, agresiune, panica, lipsa de control. totodata este foarte importanta alimentatia. pentru ca ea joaca un factor crucial in supra-stimularea copilului. bauturile cu zahar, dulciurile, alimentele cu aditivi, toate stimuleaza creierul copiilor. cu cat acestia sunt mai stimulati, cu atat comportamentele negative au sanse sa apara.

2. Cerintele prea ridicate ale parintilor. este necesar sa intelegem cum si in ce ritm se dezvolta copilul nostru. este foarte important sa emitem cerinte si asteptari in functie de varsta si dezvoltarea copilului. la copii creierul rational este inca foarte putin dezvoltat si astfel ei nu pot sa isi inhibe reactiile lor primitive de a striga, lovi, musca si a se urca peste tot. de aici rezulta foarte multe pedepse aplicate totalmente nedrept si multa frustrare acumulata de copil.

1 din 5 parinti crede ca e ok sa isi loveasca copilul atunci cand este intr-o criza.

1 din 10 crede ca e ok sa isi loveasca copilul atunci cand acesta refuza o actiune

mai mult de 85% din parinti striga la copiii lor.

3. Nevoi psihologice de baza: stimulare, recunoastere si structura. psihologoul Eric Berne a demonstrat ca daca una dintre nevoie ramane nesatisfacuta, oamenii nu au confort emotional si de-a lungul timpului chiar pot dezvolta probleme psihice si fizice.

IMG_7307

Sub-stimularea este o mare durere a creierului. astfel, copiii vor sa apalneze aceasta disonanta. cum? foarte simplu. Prin galagie, agresivitate sau comportamente distructive.

nevoia de atentie este una fundamental umana. comportamentele negative care deriva din aceasta nevoie spun unul si acelasi lucru: Te rog!!! nu ma ignora!!!!

nevoia de structura este tot o cerinta general umana. O societate fara structura este cel mai fertil teren pentru comportamente nedorite.  exact asa este si cu copiii. au nevoie de structura clara, reguli simple si constante si au nevoie de rutina.

4. Gestionarea emotiilor puternice: copiii nu au inca bagajul lingvistic pentru a-si exprima concret emotiile, astfel incat recurg la plans si urlat atunci cand au de-a face cu sentimente puternice ca frustrarea, dezamagirea, gelozia, pierderea. Daca ne ajutam copiii sa gestioneze aceste sentimente, in loc sa ii pedespim sau ignoram, ei invata sa se auto-regleze si sa gestioneze ei aceste sentimente.

5. Stresul nostru este stresul lor. Copiii simt foarte bine starile noastre si de cele mai multe ori comportamentul unui copil este un barometru pentru nivelul de stres al parintelui. strigatele permanente este o modalitate foarte buna de a descarca stresul acumulat prin empatia cu parintele. copiii sunt profund afectati de nefericirea si stresul din sanul familei. daca suntem relaxati sansele sunt foarte mari sa avem un copil relaxat. suntem stresati, avem un copil insuportabil. si sa fim sincer. noi cand suntem stresati suntem insuportabili pentru ceilalti. de ce am avea alte asteptari de la copil :)

6. Activam emotiile gresite in copilul nostru prin relationarea cu el. Copiii au un comportament in oglinda. atunci cand stigam la ei se nasc sentimente de furie si frica, facandu-l sa reactioneze negativ. Cand radem si ne jucam, activam sentimentele de grija si bucurie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About the Author

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these