Părinte conştient: ideal sau dezvoltare constantă?
Cu toţii avem momente cînd sarcina de a fi părinte este mai grea decât am vrea să fie, cînd simţim că metodele tradiţionale nu mai sunt actuale şi chiar dăunează familiei, însă nu deţinem instrumentele necesare pentru a face schimbări în modul în care relaţionăm în familie.
Realitatea ne arată că vechile modele şi paradigme nu mai funcţionează. Intuiţia ne spune asta, însă presiunea socială ne determină să inhibăm ceea ce simţim. Oamenii sunt fiinţe empatice şi relaţionează prin „înţelepciunea emoţională”. Bruiaţi de societatea în care trăim şi de presiunea socială, am uitat că emoţiile ne definesc ca fiinţe umane. Şi am uitat să ne iubim copiii aşa cum sînt, nu aşa cum vrem noi să fie. Bunăstarea copilului depinde de relaţiile intra-familiale şi de acceptarea de către părinţi a ceea ce este şi cum se dezvoltă copilul versus ceea ce ar vrea sa fie. Nouă, ca parinţi, ne rămâne să ne deschidem sufletul şi mintea, să încercăm să ne analizăm realist, să ne acceptăm aşa cum sîntem, cu bune şi cu rele şi să nu ne dorim să fim pefecți în fața copiilor noștri. Nu există părinţi perfecţi, există Părinţi Conştienţi!
Parentarea conştientă vorbește despre acest organism viu pe nume FAMILIE, nu există un model mai viabil pentru copii, decît doi adulţi antrenaţi într-o relaţie frumoasa şi sănătoasă şi nu doar cu sine ci şi cu lumea exterioară. Parentare conştientă există şi în familiile cu un singur părinte şi chiar în familiile cu părinţi divorţaţi, dar care ajung la un echilibru, care pot ieşi din jocuri inconştiente şi reușesc sa fie autentici cu copiii lor, cu reuşite şi nereuşite, cu bune şi cu rele, cu un respect profund faţă de personalităţile care îl înconjoară, inclusiv a copilului şi care caută răspunsuri la nereuşite în interiorul său nu în lumea de afară. Parentarea conştientă se bazează pe acceptare, curiozitate faţă de celălalt, empatie, respect, bunăvoinţă, încredere, autenticitate
Principii de bază:
– relaţionarea se bazează pe comunicare democratică.
– comunicarea se bazează pe: acceptare, empatie, respect, sinceritate, negociere, ascultare.
– autenticitate în relaţionare:
– conştienţă de sine
– calibrarea așteptărilor față de copil prin prisma așteptărilor față de sine
– cunoaşterea etapelor de dezvoltare emoţională a copilului, aşteptările noastre trebuie să fie în concordanţă cu punctul de dezvoltare în care se află copilul.
– comportamentul neadecvat al copilului nu este o sfidare, dar este o oglindă a propriilor noastre stări.
– validarea NEVOILOR celuilalt în cadrul familiei.
– validarea emoţiilor şi acceptarea exprimării acestora – acceptarea necondiţionată a copilului.
– trasarea empatică a limitelor.
– comportamentele au consecinţe logice, nu impuse.
– critica faţă de copii vine din cerinţele prea mari faţă de sine.
Educația este un domeniu foarte studiat și există un număr foarte mare de specialiști care lansează teorii, soluții, cărți, articole, experimente. Trăind în era internetului, suntem bombardați cu informație. Este din ce în ce mai dificil să discernem între informația de care avem nevoie și cea care ne bulversează.
Comunitatea părinților conștienți ne dorim să fie o comunitate de dezvoltare personală, în primul rând. Să fie o comunitate care să ne ofere nouă, părinților acel spațiu de cunoaștere și înțelegere profundă a cine suntm noi ca ființe individuale, cine suntem noi în cadrul familiei și cine suntem cu adevărat copiii noștri și ce nevoi au.
Putem descoperi această realitate la nivel personal sau putem învăța asta împreună, pentru că a fi părinte este CEL MAI SEMNIFICATIV PROIECT DE DEZVOLTARE PERSONALĂ!