De când am devenit părinte, am început să îmi pun, la modul foarte serios, întrebarea: Cui îi revine rolul în educație? Conform mersului clasic al lucrurilor, copiii mici sunt educați în familie, după care sistemul își asumă acest rol, începând de la grădiniță, școală, universitate (având în vedere că cei care formează celula familiei sunt un produs al sistemului educațional, putem foarte bine să concluzionăm că sistemul educațional este cel care își asumă acest rol). Tot ceea ce se întâmplă cu educația noastră trebuie cuantificat după niște norme si aceste cuantificări ne definesc ca persoane și ca rol pe care îl vom juca în societate.
Și atunci, dacă sistemul și-a asumat acest rol, este destul ceea ce oferă? Suntem confortabili ca cineva să decidă ce trebuie să învățăm, când să învățăm și în ce cadru? Ca stima noastră de sine să se bazeze pe niște numere în condici prăfuite? Ca noile generații să învețe de la aceeași oameni de la care am învățat și noi, bazându-se pe teorii și cunoștințe de mult depășite? Dorim să ne conformăm unui model educațional, chiar dacă simțim că acesta este nefuncțional?
Dincolo de cunoștințe, educația înseamnă identificarea abilităților persoanei și dezvoltarea acestora pentru ca omul să se dezvolte la potențialul maxim. Educația înseamnă insuflarea unor valori sănătoase despre lume. Prin educație înveți să comunici, să relaționezi, te pregătești pentru ceea ce înseamnă viață socială și înveți să evaluezi calitativ, și nu cantitativ, lumea din jurul tău. Educația trebuie să satisfacă nevoile fiecărei persoane din sistem și să se adreseze fiecărui om individual. Educația se bazează pe dezvoltarea sinelui, din toate punctele de vedere.
Așa că, vă întreb pe voi? Actualul sistem educațional își îndeplinește bine scopul?
Eu fac partea din acea categorie de părinți care fuge ca de mere stricate de sistemul clasic de învățământ și am decis pentru copilul meu că îmi doresc altceva. Dincolo de reacțiile mai mult decât ciudate ale multor oameni din jur, am observat cât de dezinformați suntem când vine vorba de surse alternative de educație și de cât de mult ne punem, de fapt, speranța în acel sistem pe care îl desființăm stând la cafele sau pe rețele de socializare. E din același film ca și deviza aia: rău cu rău, dar mai rău fără rău. La modul teoretic ne dorim altceva, dar, ca de obicei, practica ne omoară (e normal, fiind produsul unui sistem care produce teoreticieni care nu au nici o legătură cu realitatea concretă).
Până la urmă, atunci când vine vorba despre educație, toți avem o viziune, o părere, identificăm plusuri sau minusuri cu care se confruntă educația și ne dorim să se schimbe, domle, ceva. Sau suntem ca și personajele din Caragiale: să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic?
Privind din exterior, acest domeniu pare inabordabil sau inaccesibil. Percepția e formată de aceea educație în care sistemul hotărăște pentru noi și noi nu avem curajul sau iniţiativa de a ne implica în acea schimbare.
Motive sunt o grămadă. Unii dintre noi nu văd sensul să se opună unui curent care, de bine, de rău merge înainte, unii cred că nu este treaba lor să se implice, unora li se pare că implicarea lor sau schimbarea pe care ar putea-o genera este mult prea mică pentru a schimba ceva la nivel major, unii au încercat și s-au lovit de ziduri care păreau insurmontabile.
Pornind de la ideea că buturuga mică răstoarnă carul mare, a apărut și inițiativa Upgrade în educație. Cred că schimbările mici generează acele valuri de inerție pentru ca schimbările majore să poate fi realizate. Pentru că, de fapt, educația ne privește pe fiecare dintre noi. Și trebuie să vorbească despre fiecare dintre noi.
Ceea ce vă propunem noi este foarte simplu. O comunitate. O comunitate formată din oameni cu inițiativă, care înțeleg necesitatea acelor schimbări mici care pot fi realizate prin unirea forțelor și implicarea lor directă. Să vorbești despre shimbare este ușor, să participi la realizarea ei este și mai ușor! Trebuie doar să vrei :) Chiar dacă sistemul ne învață că nu e ok ce vrem, dar e ok ce trebuie :)
Așa că veniți pe 18 mai, la Biblioteca Hașdeu, de la ora 11, la Prima NeConferință UpGrade în Educație Si deja ați făcut un prim pas :) Dacă doriți, puteți completa și un formular de înscriere, pentru a ne cunoaște între noi. Ca doar asta înseamnă netwoking. Îl gășiți aici:
Noi vom fi acolo! TU?