Una dintre dilemele cele mai întâlnite ale părinților este legată de ce le citim copiilor. Modul în care noi percepem acum basmele, ne face foarte reticenți să le împărtășim cu copiii noștri și atunci alegem povești pozitive sau educative. Ceea ce le oferă foarte multe copiilor. Cred că trăim într-o perioadă în care suntem răsfățați cu multe opțiuni de citit pe care le putem oferi și fiecare experiență de citire aduce valoare în viața sufletească a copilului.
De-a lungul anilor am trecut prin diferite etape legate de basme şi poveşti. Mi-am făcut multe griji de modul în care copilul meu ar putea fi influenţat de basmele clasice sau poveştile cu descrieri mai dure. Dacă mă întrebai acum câţiva ani ce cred despre basmele populare, părerea mea era destul de diferită. Între timp am studiat mai mult despre basme si semnificaţia lor şi am ajuns la câteva concluzii pe care vreau să le împărăşesc cu voi.
Basmele populare reprezintă o realitate care trăiește în ființa umană. Și conțin acel limbaj uitat, popular și autentic prin care se exprimau oamenii de-a lungul timpului. Basmele fac parte din cele 3 sfere de existență prin care omul și-a exprimat ființa de-a lungul timpului: miturile, basmele și visele. Ceea ce se întâmplă în aceste sfere de existență nu este palpabil, dar se traiește la nivel de simțire. Și ne ajută să percepem lumea dincolo de partea noastră cognitivă. Deținând motive și adevăruri care se regăsesc în toate culturile lumii, indiferent de dezvoltare sau religie, basmele conțin arhetipuri umane și descriu, prin desfășurarea lor, procese sufletești pe care le are fiecare ființă. Aceste procese sufletești și aceste caracteristici ale lumii în care ajunge copilul, vor fi trăite sub diferite forme, dar acesta poate să le internalizeze ca normalități ale vieții la nivel de trăire, nu de gândire. Copilul poate să vindece inclusiv trăiri sufletești pentru care primește feed-back exterior destul de negativ. El traiește imaginile din basme ca realități interioare și astfel reușește să își exploreze toate fațetele ființei sale într-un spațiu sigur și plin de acceptare.
Basmele le permit copiilor să exploreze o întreagă gamă de emoții și, astfel, cultura lor emoțională se dezvoltă din mai multe puncte de vedere. Pentru că emoțiile sunt bune, indiferent că sunt de bucurie sau de tristețe, dar ne sabotează atunci când nu le știm recunoaște și nu le putem integra în ființa noastră.
Cum citim basmele și de ce citim basmele:
- Pentru mine a fost o descoperire specială modul în care se pregătesc basmele. De obicei copiii se stresează sau se impresionează de la basme datorită încărcăturii pe care noi o dăm celor citite. Emoţiile noastre se transmit copilului si sunt foarte rapid preluate. De aceea este foarte important să citim basmul şi să înţelegem foarte clar ce transmite acest basm, care sunt mesajele basmului si să ne creăm imagini interioare clare prin care să putem transmite basmul. Să vedem care sunt alegoriile, ce reprezintă personajele şi mai ales ce reprezintă etapele prin care trec aceste personaje. Copii au nevoie de astfel de poveşti despre devenire, cu care se pot identifica şi prin care să vadă că drumul în viaţă este presărat şi cu greutăţi şi că obstacolele sunt o formă de maturizare şi de învăţare. Basmele conţin ciclitatea vieţii şi conţin modele de viaţă la care copiii se raportează pe înşişi şi pe cei din jurul lor. Basmele devin astfel şi o sursă de educaţie care este servită nu prin pedică sau morală, dar prin bucurie şi imaginaţie
- Basmele conţin etapele prin care trece copilul până la maturitate şi peripeţiile personajelor descriu acest drum înspre maturitate. Veţi observa că acea călatorie iniţiatică despre care învăţam noi la română, se regaseşte în toate basmele clasice.
- Basmele conţin valori şi învăţături universal valabile şi chiar dacă la prima vedere ni se pare că există o segregare foarte clară între bine şi rău, analiza mai atentă ne arată de fapt toate nuanţele caracteristice personajelor. Cred că pentru mine acest aspect a devenit evident atunci când copilul meu a început să se identifice cu personajele negative din basme şi să le evidenţieze, prin jocul lui, partea bună. Asta mi-a arătat modul în care copiii primesc aceste basme şi cum le integrează, dacă nu sunt livrate cu încărcătura noastră, dar le permitem să simtă propriile emoţii şi să caute propriile înţelesuri.
- Este foarte important să nu oferim prea multe explicaţii basmului. Dacă cel mic întrerupe basmul în timpul citirii, îi spunem că citim până la sfărşit şi apoi vorbim. Dar acum să lăsăm basmul să vină la noi. De multe ori nu vor mai cere explicaţii. Dacă cer, însă, putem să îi provocăm pe ei să spună ce simt şi ce au înţeles. Astfel nu le transmitem propria interpretare a lucrurilor. Şi nu uitaţi că nu există doar o interpretare corectă. Interpretarea este individuală. Să încercăm să evităm greşeala făcută în şcoală cu noi şi să le permitem copiilor să simtă ce au de simţit. Veţi vedea că citirea repetată a basmului aduce noi şi noi înţelesuri. Şi copiii fac din ce în ce mai multe conexiuni. De aceea ei cer atât de des să repetăm poveştile.
- Încă un aspect foarte important este modul în care citim un basm. Teatralitatea, schimbările de voce sau citirea cu voce mai înfricoşătoare a anumitor pasaje este un mod de a influenţa interpretarea copiilor şi de acolo de multe ori vine frica lor. Se vor speria de vocea noastră, nu de lupul care o mănâncă pe bunica :) Astfel, încercaţi să folosiţi un ton liniştit, să folsiţi inflexiuni ale vocii care să nu depăşească o tonalitate sau două, şi să fie folosite pentru a marca schimbarea celui care vorbeşte sau pentru a marca schimbarea de atmosferă sau a scenelor. Nici vocea şoptită nu este o modalitate echilibrată de a citi sau spune un basm, pentru că riscăm să plictisim copiii. Încercaţi să vă păstraţi naturaleţea, dar fără să vă încercaţi talentele actoriceşti. Prin prea multă expresivitate, copilul se va concentra mai mult la voi decât la poveste şi la propriile emoţii sau va prelua aceste emoţii gata servite.
Chiar dacă credem că nu ne plac basmele, ele de multe ori ne vindecp sufletul, chiar dacă la nivel rațional nu percepem acest lucru. și ne deschid nouă adulților și copiilor o lume înspre trăirile noastre și ceea ce este ființa umană în toate aspectele ei. La nivel de gândire, de voință și de simțire.
*sursa photo: https://pixabay.com/ro/casa-lui-vr%C4%83jitoare-witch-1635770/