Cred că foarte mulți părinți se întreabă ce să facă când vine vorba de Moș Crăciun. Mulți dintre noi simțim că ceea ce reprezintă el acum nu se mai potrivește cu viziunile noastre și că această goană după cadouri face să se piardă tot farmecul a ceea ce înseamnă Crăciun.
Mă gândeam la un moment dat dacă toată treaba asta cu darurile și povestea nașterii au vreo legătură una cu alta. Și mi-am dat seama cât de evidentă este și cât de magică este conexiunea între naștere și darurile de Crăciun. Pentru că fiecare naștere care are loc pe acest pământ este un dar pentru această lume și modul în care copilul este iubit și îngrijit este darul pe care fiecare părinte îl oferă pentru ceea ce a adus acest suflet nou în viața lui.
Știam că va veni momentul când va trebui să discut cu copilul meu despre Moș Crăciun, mai ales că nu îmi place să spun chestii neadevărate. Deși cred că există magia a ceea ce reprezintă Moș Crăciun și ea este foarte puternică și reală, în momentul când materializăm foarte tare niște lucruri, magia se pierde și rămâne doar bucuria materială. Așa că lucrurile au decurs cam așa:
În ziua de Moș Nicolae, copilul meu a aflat ca nu este Moș așa cum credea până acum. Dar a fost o ocazie pe care o așteptam de mult pentru a povesti cu el cum văd eu magia Crăciunului.
Au fost 2 momente definitorii în seara trecută. A realizat că noi suntem cei care punem cadourile datorita unei mici scăpări. Am pus în cadou o carte pe care am vrut sa i-o dau de ziua lui și apoi m-am răzgândit si nu am ascuns-o destul de bine.
Ceea ce m-a impresionat a fost că nu mi-a zis nimic când a desfăcut cadoul nici când a văzut cartea. S-a bucurat și s-a distrat mai departe cu ce a primit. Dacă nu deschideam eu discuția despre Moș, cred că nu mi-ar fi spus nimic. El dorea să mențină magia mai departe.
Nici acum nu ințelelg de ce l-am întrebat, dar după vreo oră ,am discutat despre ce crede el legat de Moș. Discuția a mers cam așa:
– Da, eu cred în Moș
– Dar sunt copii la școală care nu cred?
– Da, sunt. Ei zic că le aduc părinții. Tu ai pus acest ecadouri în cizme? Știu că tu le-ai pus….
– De unde știi?
– Am văzut cartea asta ieri și mi-am dat seama că tu ești cea care pui cadourile.
– Ești dezamăgit de asta?
– Da…..
– Ce ai simțit când ai văxut cadoul?
– Bucurie
– Și se schimbă bucuria pe care o simți în funcție de cine pune acolo cadoul?
– Nu.
– Păi, eu cred că asta este magia sărbătorilor. Această bucurie pe care o simțim când dăruim și primim. Asta este Moșul.
Uite, noi piticii care au grijă de plante și animalele mici nu i-am văzut încă niciodată sau zânele care ne îndeplinesc dorințele sau îngerii care au grijă de noi… Toți au grijă de magia din viața noastră. Și gîndurile noastre pe care le transmitem în univers vin înapoi. În forme foarte diferite. Moșul este cel care crează magia gândurilor și ne ajută ca dorințele noastre să devină realitate.Și face asta prin intermediul nostru. Și asta chiar e magic. Pentru că interoriul nostru poate să facă această magie Pentru că astfel dragostea pe care o avem unii față de alții este cea care naște cele mai frumoase daruri. Pe care le primim și le oferim.
– Mai vrei să îi scriem scrisoare lui Moșu, să ne transmitem intențiile în univers?
– Da!!!!!
Cam așa a decurs această discuție pe care o doream de multă vreme. Sigur că este cumva dezamăgit și au mai urmat cîteva întrebări legate de cine pune darurile acolo, dar cred că am reușit să păstrez o parte din magia a ceea ce înseamnă puterea gândurilor.
Sper că v-am inspirat și pe voi :)
Photo by Andrew Neel on Unsplash