Sfat conștient: Mesajele la persoana I

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

 

Când vorbesc cu copiii, părinții utilizează preponderent mesaje de tip TU sau la persoana a II a.
Exemplu:Ar fi trebuit să îți dai seama. Oprește-te. Termină acum.
Când folosim astfel de mesaje copiii simt că ii pui la repect, ca există o poziționare ierarhică, simt că îi acuzi sau îi cicălești. Copiii care aud prea multe mesaje de genul asta încep să se simta descurajați. Asta înseamnă că vor riposta, se vor simți neprețuiți, vor înceta să asculte, stima de sine va scădea și nu vor mai coopera.

Opusul la aceste mesaje, sunt mesajele de tip Eu.
Exemplu: Ma stresează dacă lași fierul de călcat în priză, pentru ca s-ar putea aprinde. sau Cand jucariile pe masa imi este foarte greu sa aranjez pentru cina.

ClubulPC-SFAT CONSTIENT
Mesajele la persoana I au 3 componente de baza:

  • Descrierea comportamentului neadecvat
  • Exprimarea emotiilor parintelui
  • Efectul concret asupra părintelui.

ex: Copilul pleaca la școală. Părintele ii cere să vină direct acasă sau să sune dacă întârzie. Acesta întârzie și nu sună.
= Când nu au venit de la școală la timp și nu ai sunat să îmi spui că întârzii, m-am îngrijorat și asta m-a distras de la ce aveam de făcut.

Scopul mesajelor este ca un copil sa înțeleagă de ce trebuie sa se schimbe. Trebuie sa ii dam un motiv tare bun pentru a renunța sau schimba un comportament. Mai bun decât că așa avem noi chef.
EFECT:
Atunci când nu reușim să dăm o explicație plauzibilă cerințelor noastre, de multe ori realizăm că ceea ce credeam că ne afectează nu e chiar asa de important și nu este contrar nevoilor sau limitelor noastre.
Mesajele la persoana I sunt eficiente pentru ca:

  • nu provoacă rebeliune și rezistență (a-i comunica unui copil sincer efectul pe care il are comportamentul lui asupra ta nu este asa de amenințăror ca un mesaj ca este ceva cu el pentru ca a făcut ceva)
    ex: Asta m-a durut. Nu imi place sa fiu lovit vs Esti un copil rau. Sa nu mai lovești pe nimeni asa.
  • prin aceste mesaje copilul devine responsabil de schimbarea comportamentelor și îl ajută pe viitor să își asume responsabilitatea acțiunilor pe care le face.
  • ii influențează pe copii să vorbească sincer și direct și să exprime ceea ce se întamplă cu ei
  • nu duc la lupte de putere pentru ca nu sunt acuzatoare și nu pun copilul în defensivă.

Mesajele la persoana I vorbesc despre cum te simți tu și nu învinovățesc copilul. Ele comunică ceea ce se întâmplă și îi învață pe copii să audă ce efect au acțiunile lor asupra ta. Mesajele la persoana I vorbesc despre comportament și nu despre persoană.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About the Author

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these